Църквата почита днес свети преп. Йоан Лествичник.  Не е известно къде

...
Църквата почита днес свети преп. Йоан Лествичник. 
Не е известно къде
Коментари Харесай

Преп. Йоан написал `Лествица към рая` |

Църквата уважава през днешния ден свети преп. Йоан Лествичник. 

Не е известно къде се е родил той. Предполага се, че е бил сириец. Подтикван от обич към Бога, той на седемнадесетгодишна възраст се отдръпнал в Синайската планина, където бил постриган за инок. Там живял деветнадесет години под управлението на благоверен и умен дъртак и след гибелта му се поселил в пустинното място, наречено Тола, също на Синайската планина.

Тук Йоан се предал на непрекъсната молитва и на пост; проливал сълзи от трогване и обезсърчение на сърцето си. Макар от цялата си душа да обикнал самотния и безгласен живот, той не се отказвал да наставлява тия, които идвали при него за съвет, и даже приел при себе си един възпитаник на име Мойсей.

Веднъж Мойсей бил на работа надалеч от килията, а преподобни Йоан се молел вкъщи си. След молитвата леко заспал и незабавно чува, че някой му приказва: " Ти умерено спиш, а ученикът ти се намира в заплаха! " Йоан се събудил, само че не знаел къде да откри Мойсей и почнал да се моли за него. Привечер Мойсей се върнал и Йоан го запитал не се ли е случило с него нещо неприятно. " Едва не бях затиснат при рухването на един огромен камък – дал отговор Мойсей. – Уморен от работа и от слънчевия зной, аз легнах да си умря на сянка до една надвиснала канара. Веднага ме разсъни твоят глас, който ме викаше. Бързо станах и в това време скалата падна. ". Йоан със сълзи благодарил на Господ, който му известил за заплахата на ученика и чул молитвата му.

След дълги години, прекарани в пустинно място, преподобни Йоан, по молба на синайските иноци, се съгласил да бъде свещеник на тяхната обител. Той ръководел братята и ги наставлявал на нравствен живот и на отшелнически героизъм.

Неговият огромен нравствен опит и дълбоката му мъдрост се разкриват в прелестната му книга " Лествица към парадайса ", в която той наставлява християните по какъв начин да устремят мисълта си към Бога и по каква духовна " лествица ", т. е. Стълба на добродетелта, да реализират християнското съвършенство. По тая книга той е наименуван " Лествичник ". Той написал и съчинението " Книга към пастиря ".

Св. Йоан Лествичник починал в 603 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР